Rekli su o Petru

UZOR TRAVNIČKIM SJEMENIŠTARCIMA

Zamolili smo travničke sjemeništarce koji su se prije pet godina nalazili u Travničkom sjemeništu da nam napišu svoje dojmove o Petru. Zanimljivo je poslušati današnju generaciju mladih pripravnika za svećeništvo kako oni doživljavaju časnog slugu Božjega koji je živio i učio u istim prostorima gdje se sada oni nalaze. Evo nekoliko njihovih najzanimljivijih odgovora koji su svi napisani 25. listopada 2011.

S njime razgovaram kao da je preda mnom

Kada samo pomislim da hodam istim hodnicima kuda je nekada hodao jedan svetac obuzima me neka vrsta strahopoštovanja, osjećaj ali i težnja da i ja moram biti svet kao on. Ponekad kada se molim kod njegovog groba razgovaram s njim kao da je on tu preda mnom. Poslije tog razgovora osjećam se puno bolje. Svaki dan osjećam da mi on daje vjetar u leđa kako bih mogao vršiti svoje svakodnevne dužnosti.

Mario Jurišić, IV. razred

Ako mu se budem utjecao neću propasti

Čitujući životopis Petra Barbarića upoznao sam ovog svetca kojem se molim u gorkim trenucima. Često mu se molim na grobu. Ne znam što će mi život sutra donijeti ali sam siguran ako se budem utjecao Petru Barbariću neću propasti.

Josip Širić, II.razred

Osoba na čije se „rame“ uvijek mogu osloniti

Svaki dan se molim Petru Barbariću i doživljavam ga kao živu osobu koja je uvijek uz mene, koja me opominje na rječnik u svakoj situaciji, na ponašanje na studiju i duhovnim točkama, kao i osobu na čije se „rame“ uvijek mogu nasloniti.

Frano Marijanović, II. razred

Uzor borbe protiv psovke

Današnja svakodnevica ljudi ispunjena je psovkama. Da stvar bude žalosnija psovka se udomaćila u rječnik kršćana kako odraslih tako i mladih i djece. Petar Barbarić stao je u obranu Boga i odvraćao od psovke i najgore psovače. Petar Barbarić bi nam trebao biti uzor kako da druge opomenemo zbog psovke ali i da sami ne psujemo. Kao što volimo svoga brata ili sestru pa kad ih netko napada čvrsto ćemo stati na njihovu stranu, tako trebamo stati na stranu Boga i uz pomoć i zaštitu sluge Božjega Petra Barbarića boriti se protiv psovke a ne samo šutjeti.

Nikola Nikolić, III. razred

Obiteljski odnosi pod Petrovom zaštitom

Za mene Petar Barbarić predstavlja uzora kada govorimo o odnosu u obitelji. On je volio svoje roditelje, braću i sestre. Ponekad se dogodi da u mom odnosu s obitelji iskrsne nekakva kriza. Tada se često sjetim Petra Barbarića i njemu se pomolim. Nakon toga uvijek bude bolje. Zbog toga sam svoju obitelj i moj odnos s njima stavio pod zaštitu Petra Barbarića jer sam uvjeren da će on, sveti sjemeništarac, meni sjemeništarcu pomoći u što boljem odnosu s roditeljima, poglavarima i kolegama.

Vladimir Bilić, IV. razred

Petar Barbarić, pobožni mladić iz Hercegovine kojem se mole i muslimani

Iako je živio kratko i umro u 23. godini, odmah se o njemu govorilo kao o budućem svecu jer je za života zračio dobrotom i pobožnosti.

http://www.vecernji.ba/petar-barbaric-pobozni-mladic-iz-hercegovine-kojem-se-mole-i-muslimani-1023091

                                                                                                    Večernji list:  6. rujna 2015. g.