Arhive za Galerija

USLIŠANJE PO PETROVU ZAGOVORU

PETAR  IZMOLIO  UDOMITELJSKU  OBITELJ

Moja sestra dugi niz godina, od 2012. prolazi kroz teška psihološka i emocionalna razdoblja koja nerijetko završavaju liječenjima u različitim psihijatrijskim bolnicama. Nakon liječenja obično se vraćala u okolinu (npr. doma gdje ima više osoba koji su teži psihički slučajevi) koja joj nije mogla niti umije pružiti adekvatnu obiteljsku, prijateljsku ili bilo koju drugu željenu i potrebnu potporu u vidu stabilnosti.

Tijekom posljednjih godinu dana kroz određenu literaturu imao sam priliku malo bolje upoznati Petra Barbarića, njegov lik, djelo i svetački život. Prije nekoliko mjeseci mi je došla u ruke mala plava knjižica s likom Časnog Sluge Božjega Petra Barbarića u kojoj imaju opisani primjeri zadobivenih milosti od Boga po Petrovu zagovoru, a ponajviše mi se svidio izvještaj od p. V. Pribanića pod naslovom PETAR – SPAS MLADIMA OD DEPRESIJE. Odmah mi je na um došla moja sestra koja je boravila u psihijatrijskoj bolnici i već duže vrijeme nestrpljivo iščekivala udomljivanje koje je inače dosta teško dobiti, a nužno je i neophodno za njezino trenutno dobro. Približavala se Petrova devetnica i odlučio sam moliti na tu nakanu, da sestra dobije adekvatnu udomiteljsku obitelj. Posljednji dan devetnice, petak 14. travnja 2023. sestra je udomljena u udomiteljsku obitelj. Dakle, uslišanje moje molitve bilo je više nego očito!  Nastavit ću se moliti Petru za sestru i druge duševne bolesnike koje poznajem jer i sam osjetim njegovu prisutnost prilikom molitve. Hvala ti Petre i molit ću se za tvoju skoru beatifikaciju.

Tomo Č.

Zagreb, 1. svibnja 2023.                                                                 

Blagoslovljena kapela u Petrovoj rodnoj kući

U četvrtak, 14. listopada 2021. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić svečano je blagoslovio kapelicu u rodnoj kući časnog sluge Božjeg Petra Barbarića, člana Družbe Isusove, u Šiljevištu u Klobuku pokraj Ljubuškog.
Misno slavlje predvodio je kardinal Puljić uz koncelebraciju provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke, klobučkog župnika fra Roberta Jolića, rektora Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku preč. Željka Marića, vicepostulatora kauze isusovca p. Ante Topića, te brojnih drugih svećenika. Provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove predstavljao je p. Vinko Maslać, poglavar Rezidencije Družbe Isusove u Dubrovniku.
Kardinal Puljić se na početku zahvalio pokojnom g. Stanku Barbariću, koji je pomagao razne crkvene projekte, te koji je u rodnom Šiljevištu uredio mjesto molitve u čast svoga prastrica časnog sluge Božjeg Petra Barbarića i potom ga sa okolnim imanjem darovao Crkvi. Sjemenište ”Petar Barbarić” iz Travnika sa zahvalnošću je preuzelo ovaj izniman dar te ga žele pretvoriti u mjesto hodočašća i odmora u oazu mira.

Časni Sluga Božji Petar Barbarić (rođ. 19. svibnja 1874.) bio je kandidat za svećeništvo u Nadbiskupskom sjemeništu u Travniku, koje su vodili isusovci. Odlučio je postati novak isusovačkog reda te je pri koncu gimnazije, na smrtnoj postelji, položio redovničke zavjete u Družbi Isusovoj. Umro je 15. travnja 1897. od upale pluća. Već za života je bio revan u apostolatu pa je obraćao grešnike, prevodio pobožne spise, uveo u sjemenište pobožnost Srcu Isusovu, a u svojoj rodnoj župi osnovao je Bratovštinu Gospine krunice. Hrvati u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj utječu se njegovom nebeskom zagovoru i rado hodočaste na njegov grob, koji se od 1935. nalazi u sjemenišnoj crkvi u Travniku. U tijeku je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim, a 2015. godine je papa Franjo dopustio da se objavi Dekret o herojskim krepostima, pa se može zvati „časni Sluga Božji.“ Petar je živio po načelu da „od svih putova što vode u nebo, najkraći, najlakši i najpouzdaniji je onoj kojim čovjek ide ispunjavajući svoje obične dužnosti“. (kta/hpdi)