Misionar don Bernard na grobu Petra Barbarića u Travniku

Grob Petra Barbarića, u sjemenišnoj crkvi u Travniku, mjesto je nadahnuća koje rado pohađaju vjernici Središnje Bosne. Uz hodočasničke grupe, ponajviše četvrtkom, dirljivo je gledati mlade, te učenike kako dolaze na grob i čine zavjete. Osobito je dragocjen pohod svećenika hodočasnika. U četvrtak, 23. veljače, u travničku sjemenišnu crkvu i na grob Petra Barbarića hodočastio je misionar don Bernard Marjanović, rodom iz župe Rotimlja kod Stoca, koji kao misionar djeluje u Tanzaniji. Dolazak misionara u Sjemenište u Travniku nije slučajan. Ranija misionarska djelovanja koje je Crkva na prostorima BiH-a činila uvelike su vezani za oce isusovce koji su vodeći Sjemenište u Travniku utkali đacima svijest o smislu i potrebi misija. Od plejade misionara koji su svoje misijsko zvanje otkrili u Travniku, spominjemo se Bernarda Kohnena, o. Stjepana Mlakića od Fojnice i o. Serafina Trvtkovića iz Neretvice. Zahvaljujući misionarskom djelovanju, u travničkom sjemeništu rođeno je i misionarsko zvanje o. Ante Gabrića.

U crkvi punoj hodočasnika, svetu misu za hodočasnike u 11 sati predvodio je misionar don Bernard. U svojoj propovjedi progovorio je o važnosti susreta s Bogom u otajstvu euharistije koja nas preobrazuje. Svi pred Bogom i za Boga imamo isto dostojanstvo i jednaku važnost živjeli ovdje ili u Africi. I oni ljudi, djeca u Africi, koje ne poznajemo, za nas su bezimeni, ali za Boga su jednako važni kao i mi. Stoga je potrebno misliti i na te „bezimene“ djelima dobrote. Približivši im život Crkve u Tanzaniji misionar je zahvalio na molitvama i svemu što čine za misije. Zadržavši se kratko u molitvi na grobu Petra Barbarića, don Bernard je u pratnji ravnatelja Nacionalne uprave papinskih misijskih djela, mons. Luke Tunjića, otišao na predviđeni susret s gimnazijalcima.

U auli travničkog Katoličkog školskog centra, svi gimnazijalci sa svojim profesorima, dočekali su drage goste sa željom saznati malo više o životu njihovih vršnjaka u Tanzaniji, osobit o njihovim školama i mladima. Mons. Luka približio je slušateljima strukturu organizacije misija te iznio detaljnije podatke o misijskim aktivnostima Crkve. Don Bernard je prikazao život u svojoj misiji, približio je način i probleme školovanja djece u Tanzaniji. U ime cijeloga Centra maturantica Ines predala je don Bernardu dar od 1800 KM za potrebe gladne djece u u njegovoj misiji. – Ž. M.