Promocija autobiografije p. Antuna Puntigama

Promocija autobiografije p. Antona Puntigama „Kako me je Bog vodio – Doživljaji i sjećanja“

U petak, 17. svibnja u KŠC-u „Petar Barbarić“ u Travniku upriličena je promocija autobiografije p. Antona Puntigama, isusovca i profesora Nadbiskupske gimnazije u Travniku s početka 20. st.

U petak, 17. svibnja 2024. u večernjim satima u auli Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku – povodom obilježavanja 150 godina od rođenja sluge Božjega Petra Barbarića – upriličena je promocija autobiografije isusovca i profesora Nadbiskupske gimnazije u Travniku p. Antona Puntigama „Kako me je Bog vodio: Doživljaji i sjećanja“ koja je s njemačkog jezika zahvaljujući prof. dr. Ivanu Šestaku, redovitom profesoru na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, objavljeno je na mrežnoj stranici spomenutog KŠC-a.

Uz prof. Šestaka, knjigu su promovirali: prof. dr. Ivica Musa, također profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, gosp. Enes Škrgo, kustos muzeja Rodna kuće Ive Andrića te prof. Arijan Volić, djelatnik KŠC-a.

„Pater Puntigam rođen je u Salzachu u Štajerskoj 15. svibnja 1859., a umro u Beču 1926. Vrlo je volio Bosnu, a posebno Travnik i svoje đake. Kod nas je proveo osamnaest godina neumornog rada kao učitelj, istraživač i dobročinitelj. Osim toga, sastavio je i prvi životopis Petra Barbarića na njemačkom jeziku, a preveden je i na češki i mađarski. Time je htio proslaviti ime svoga učenika jer je smatrao da se u njegovoj skromnosti i jednostavnosti osjeća svetost“, navode iz KŠC-a u Travniku na svojoj mrežnoj stranici.

Predstavljači su podijelili mišljenje da se radi o vrlo vrijednom djelu koje će, kako su istaknuli, biti podjednako zanimljivo i korisno povjesničarima koji istražuju početak 20. stoljeća, posebno u Travniku, ali i svima koji uživaju u dobroj literaturi. Moderatorica programa bila je Marija Marić. Promociju su glazbeno propratili Ivana Janko – Stupar, Vlatka Čabro i don Jakov Kajinić. (kta)