Biskup Peric o Dekretu

Mostar: KOMENTAR BISKUPA RATKA PERIĆA na objavu DEKRETA o herojskim krepostima č. sl. B. Petra Barbarića

Objavljeno na web stranici mostarske biskupije 19. 3. 2015.

Časni sluga Božji Petar predivan je plod roditeljske ljubavi Ante i Kate u pobožnoj katoličkoj obitelji od devetero djece. U takvoj se nesebičnoj obitelji probudilo duhovno svećeničko zvanje u dječaku Petru. Stariji Petrov brat Marko (rođ. 1865.) bio je član Hercegovačke franjevačke provincije i završio je ovozemni život 1945. godine u partizansko-komunističkom pokolju franjevaca u Širokom Brijegu.

Časni sluga Božji Petar duhovni je plod 20-godišnjega dušobrižničkog djelovanja župnika u Klobuku: fra Martina Mikulića, fra Tadije Beljana, fra Ambroza Miletića, fra Lovre Soptića (1876. do 1896.).

Časni sluga Božji Petar najljepši je cvijet Nadbiskupskoga dječačkog sjemeništa i Klasične gimnazije u Travniku (1882.-1944.), ustanova nadbiskupa Josipa Stadlera, Sluge Božjega, koje su obrazovno i odgojno na uzoran način vodili oci isusovci: Hrvati, Slovenci, Austrijanci, Talijani.

Časni sluga Božji Petar najistaknutiji je sjemeništarac i gimnazijalac Mostarsko-duvanjske biskupije u njezinoj povijesti i sadašnjosti. Bio je sjemeništarac ove biskupije 2.800 dana, od ulaska u sjemenište 27. kolovoza 1889. do blažene smrti 15. travnja 1897. Biskup Petar Čule osnovao je „Ligu Petra Barbarića“ u koju je ustrajno pozivao sjemeništarce s ovih prostora da se u nju učlane, kako bi se odgajali, vladali, molili i učili u Petrovu duhu.

Časni sluga Božji Petar jedan je od najmirisnijih cvjetova Družbe Isusove na ovim prostorima u njezinu 450-godišnjem djelovanju, iako je bio formalno njezin član samo dva dana prije smrti, položivši jednostavne isusovačke zavjete, ali je poprimio sav odgoj i obrazovanje od otaca Isusovaca. Ovo djelo kauze beatifikacije Petra Barbarića najviše se duguje sustavnu i neumornu zalaganju Hrvatske provincije Družbe Isusove, njezinoj Postulaturi i postulatorima u Zagrebu.

Časni sluga Božji Petar ulazi u svijetli krug povlaštenih Božjih ugodnika koji su se rodili, živjeli i djelovali na ovom bosansko-hercegovačkom području, posebno u hrvatskom katoličkom narodu, u ovoj partikularnoj Crkvi Vrhbosanske metropolije.